Vláda otvorila rokovanie o nových pravidlách pre súdne konanie

16.05.2013 Bratislava

Bratislava ( Ministerstvo spravodlivosti SR) 
Zmena procesných pravidiel vymáhania práva zabezepčí rýchlejšie, efektívnejšie a spravodlivejšie súdne konanie
Bratislava 15. mája 2013 – Vláda SR dnes začala rokovanie o legislatívnom zámere rekodifikácie civilného práva procesného. Ide o kľúčovú súdnu reformu, ktorá prinesie efektívnejšie, rýchlejšie a spravodlivejšie súdne konanie.
Legislatívny zámer predstavuje záväzný návod pre následnú prípravu paragrafového znenia nových procesných kódexov. Uvedený návrh si doposiaľ získal širokú odbornú podporu, vrátane podpory od zahraničných expertov, a bol podrobne prerokovaný aj v rámci medzirezortného pripomienkového konania.
Vzhľadom na to, že ide o materiál, ktorý bude mať výrazné dosahy na celý systém vymáhania práva, Ministerstvo spravodlivosti SR návrh ešte podrobne prerokuje so sociálnymi partnermi. V prerušenom rokovaní o legislatívnom zámere bude vláda SR pokračovať po uskutočnení týchto rokovaní, ktoré sa uskutočnia ešte v priebehu mája.
„Ide o návrh, ktorý si aj na úrovni vlády SR zaslúži dlhšie rokovanie. Výsledkom tohto rokovania totiž bude záväzný dokument, ktorý výrazne ovplyvní ďalší rozvoj právneho systému v Slovenskej republike,“ povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.
Cieľom nového systému procesných predpisov je zabezpečiť efektívnejšie, rýchlejšie a hospodárnejšie konanie, ktoré bude zodpovedať požiadavkám 21. storočia.
Na príprave legislatívneho zámeru desať mesiacov pracovala rekodifikačná komisia pod záštitou ministra Boreca. V komisii boli zastúpení odborníci zo všetkých právnických profesií ako aj predstavitelia domácej i zahraničnej akademickej sféry.
Zo systematického hľadiska dôjde k zrušeniu Občianskeho súdneho poriadku z roku 1963. Počas takmer päťdesiatich rokov jeho účinnosti sa jeho súčasťou prostredníctvom čiastkových noviel stalo množstvo ustanovení, ktoré sú v súčasnosti nekoherentné a prispievajú k neprehľadnosti právnej úpravy. To má dosah na celkovú efektívnosť súdneho konania.
V legislatívnom zámere sa počíta s tým, že súčasný kódex bude nahradený tromi novými kódexmi, pričom budú novelizované ďalšie súvisiace predpisy.
Pre vymožiteľnosť práva v bežných sporoch medzi občanmi, podnikateľmi, firmami bude podstatný Civilný sporový poriadok. Jednou z najpodstatnejších zmien bude dôsledné zavedenie systému takzvanej koncentrácie. Sudca bude môcť stanoviť účastníkom konania povinnosť predložiť všetky dôkazy v určitej lehote, pričom na ďalšie dôkazy sa nebude prihliadať. Takéto opatrenie bude nútiť účastníkov konania k maximálne aktívnemu prístupu k sporu a výrazne sa zníži priestor pre obštrukcie.
Dôležité zmeny sa budú ďalej týkať napríklad systému opravných prostriedkov či elektronizácie doručovania písomností.
Samostatne budú v rámci Civilného sporového poriadku upravené konania so slabšou zmluvnou stranou – teda napríklad spotrebiteľské spory. Takáto špecializácia umožní vyššiu ochranu spotrebiteľa pri súčasnom ponechaní flexibilných pravidiel pre ostatné súkromnoprávne spory.
Podrobnejšie informácie o legislatívnom zámere rekodifikácie civilného práva procesného nájdete tu:
http://www.justice.gov.sk/Stranky/Nase-sluzby/Nase-projekty/Obciansky-sudny-poriadok/Uvod.aspx
http://www.justice.gov.sk/Stranky/aktualitadetail.aspx?announcementID=1714
Autor: Jana Zlatohlávková
 

Vyberte región